7 Φεβρουαρίου 2018

Γιώργος Μητακίδης: Η νέα βιομηχανική επανάσταση.




Μια νέα τεχνολογική επανάσταση η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση ή ακόμα industry 4.0. 
Η λέξη industry  χρησιμοποιείται πλέον με την ευρεία έννοια όχι πλέον ως manufacturing  αλλά ως παραγωγή υλικών και άυλων προϊόντων και πάσης φύσεως υπηρεσιών.

Οι πυλώνες της νέας βιομηχανικής επανάστασης μετά το 2007 είναι επιγραμματικά:
  • Η νέα γενιά υποδομών ταχείας επικοινωνίας 5Generation.
  • Διαδίκτυο των πραγμάτων. The internet of things.
  • Η ανάλυση μαζικών δεδομένων, Βig data analytics και Βig data = Big money.  Δεδομένα που δεν είναι συνδεδεμένα είναι πλίνθοι και κέραμοι. Αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί μια νέα γενιά τεχνητής νοημοσύνης, διότι συμπεριλαμβάνει μια τεράστια γκάμα αλγόριθμων που έχουν την δυνατότητα να μαθαίνουν πράττοντας.
Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται πολλές θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες όχι κατ΄ ανάγκη και καλλίτερες. Το πρόβλημα είναι ότι οι νέες αυτές απαιτούν δεξιότητες που είναι καινούργιες και παράλληλα χρειάζονται νέους τρόπους συνεργασίας ανθρώπων - μηχανών. Προφανώς πολλοί από αυτούς που θα χάσουν τις εργασίες τους δεν θα είναι σε θέση να πάρουν από τις καινούργιες. Τα επακόλουθα είναι τεράστια. Ο Bill Gates προτείνει φορολόγηση των robots. Ο Ellon Mask της Tesla προτείνει ετήσιο εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο με αυτούς που χάνουν τις δουλειές τους αλλά και με τους νεοεισερχόμενους σε αυτές τις νέες θέσεις εργασίας.

Η ολιγαρχία των GUFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft)
σε οιαδήποτε χώρα σήμερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μία μηχανή αναζήτησης και ενημερώνονται από ένα κοινωνικό δίκτυο. Αυτό δημιουργεί πελώρια προβλήματα (προστασίας προσωπικών δεδομένων κ.α.).
Δεν ήταν αυτό όμως το αρχικό όραμα. Με όλα αυτά τα θαυμαστά του νέου αυτού συστήματος το πράγμα κάπου ξέφυγε.

Το αρχικό όραμα με τα λόγια του Μιχάλη Δερτούζου όταν στήναμε το ψηφιακό οικοσύστημα και ο διαδίκτυο ήταν ένα γιουσουρούμ όπου ο καθένας (ίσος προς ίσον) θα άπλωνε την πραμάτεια του (είτε πνευματική ή υλική) σε ένα χαλάκι. Αυτό κάπου στράβωσε στο δρόμο.


Όμως δεν χρειάζεται μοιρολατρία εδώ. Το ψηφιακό οικοσύστημα και η νέα βιομηχανική επανάσταση δεν είναι μη αντιστρέψιμο φαινόμενο της φύσης. Ανθρώπινο τεχνούργημα είναι. Άνθρωποι το κάνανε άνθρωποι μπορούν να το αλλάξουν. Αλλά για αυτό θα χρειαστεί η ενεργή ενημέρωση και η συμβολή κυρίως της νέας γενιάς. Δεν θα ήταν αυτοί οι λύκοι αν οι άλλοι δεν ήταν πρόβατα. Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε μόνο να παρακολουθούμε μόνο τις εξελίξεις αλλά να ενημερωνόμαστε και να συμβάλλουμε ενεργά στη διαμόρφωσή του.


O Γιώργος Μητακίδης, μαζί με τους Δερτούζο και Λι, το 1993 έβαζαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του Ίντερνετ.    

Τα 25α «γενέθλια» του Διαδικτύου σηματοδοτούν το πέρασμά του στην επόμενη εξελικτική του φάση, τις νέες κοινωνικές μεταβολές που θα ακολουθήσουν και το πέρασμα της ανθρώπινης Ιστορίας σε μία νέα εποχή.  Η ανακάλυψη που έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στο Ίντερνετ ήταν αυτή του hypertext, του υπερκειμένου και του αντίστοιχου πρωτοκόλλου επικοινωνίας: του Http. Ο Τιμ Μπέρνερς Λι ήταν ο πνευματικός πατέρας τους, δύο Έλληνες, όμως, συνέβαλλαν τα μέγιστα στην υλοποίηση μίας «ημιτελούς τρελής ιδέας». Ο αείμνηστος Μιχάλης Δερτούζος και ο Γιώργος Μητακίδης.

Αναπολώντας τα γεγονότα, ο κ. Μητακίδης θυμάται ότι «ήταν μία ωραία ανάμνηση η συνεργασία μας για να στηθεί το World Wide Web Consortium. Τότε, ούτε εμείς καταλαβαίναμε καλά το δυναμικό του ιστού. Θυμάμαι που ο Tim Berners Lee είχε έρθει σπίτι μου στις Βρυξέλλες, ήρθε και ο Μιχάλης, το κουβεντιάσαμε, είχαμε πειστεί ότι ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Ο Μιχάλης ενήργησε μέσω του Λευκού Οίκου κι εγώ ενήργησα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ήμουν στέλεχος στον τομέα της τεχνολογίας. Μετά από πολλές προσπάθειες και χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ιδρύθηκε το World Wide Web Consortium και το Ίντερνετ έγινε κοινό αγαθό. Εγώ βοήθησα πολύ στην υλοποίηση των πραγμάτων. Έτυχε να είμαι πιο υπομονετικός με τις διάφορες διαδικασίες, με κυβερνήσεις, με οργανισμούς. Αν χρησίμευσα σε κάτι ήταν στο να είμαι αποτελεσματικός στις διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν».

Ο Μιχάλης Δερτούζος που χάθηκε από τη ζωή στις 27 Αυγούστου 2001 θεωρούνταν ένα από τα πνεύματα που κατανόησε, ώθησε και βοήθησε στην ανάπτυξη του Ίντερνετ όσο ελάχιστοι. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη γενέτειρά του, την Άνδρο, υπάρχει προτομή του για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ίντερνετ. Πόσες προτομές έχουν τοποθετηθεί άραγε, σε όλο τον κόσμο για ανθρώπους με παρόμοια προσφορά; Πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή του στη δημιουργία του World Wide Web Consortium, του οργανισμού που έθεσε το πλαίσιο ανάπτυξης του Διαδικτύου. Ο εφευρέτης του World Wide Web και του υπερσυνδέσμου, Τιμ Μπέρνερς Λι, αναφερόμενος στο ρόλο του στενού του φίλου σε αυτήν την προσπάθεια είχε πει: «Σε εκείνο το χρονικό σημείο είχα μία ημιτελή τρελή ιδέα. Ο Μιχάλης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίησή της. Πήρε τα κομμάτια από τις σκέψεις μου και τα συνέθεσε για να δημιουργήσει τη συνολική εικόνα. Μόνο αυτός θα μπορούσε να το κάνει. Αν δεν υπήρχε ο Μιχάλης πιθανότατα να μην υπήρχε και το World Wide Web Consortium. Η ηγετική δύναμή του, η καθαρότητα της σκέψης του και η ζεστασιά της καρδιάς του ήταν μία συνεχής υποστήριξη για μένα».

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι κάνοντας μία μικρή αναδρομή στις ανακαλύψεις του, ανέφερε: «Ένα από τα πράγματα που δεν είχαν κάνει μέχρι εκείνη την εποχή οι υπολογιστές ήταν να αποθηκεύουν τυχαίους συσχετισμούς ανάμεσα σε διάσπαρτα πράγματα, αν και αυτή είναι μία λειτουργία την οποία ο εγκέφαλος πραγματοποιεί με άνεση. Το 1980 άρχισα να παίζω με προγράμματα που αποθηκεύουν πληροφορίες με τυχαίους συνδέσμους και το 1989 κι ενώ εργαζόμουν στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής, πρότεινα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χώρου με υπερκείμενα, στον οποίο κάθε πληροφορία μπορούσε να γίνει προσβάσιμη μέσω καλωδιακών συνδέσεων και ενός εγγράφου παγκόσμιας αναγνώρισης. Παίρνοντας έγκριση για να ξεκινήσω την έρευνά μου από τον προϊστάμενό μου, Mike Sendall, το 1990 έγραψα ένα πρόγραμμα με την ονομασία «WorldWideWeb», έναν επεξεργαστή κειμένου με δυνατότητα να κλικάρεις πάνω στις λέξεις. Λίγο αργότερα δημιούργησα τον πρώτο Web server. Σε αυτόν δημοσιεύθηκαν οι προδιαγραφές για την Hypertext Markup Language (HTML) και το Hypertext Transfer Protocol (HTTP).

«Το όνειρο πίσω από το Web είναι η δημιουργία ενός χώρου κοινής πληροφόρησης, στον οποίο επικοινωνούμε ανταλλάσσοντας πληροφορία. Η παγκοσμιότητά του είναι το πιο σημαντικό στοιχείο: το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να πάει παντού, είτε σε μία προσωπική σελίδα, είτε σε μία τοπικού ενδιαφέροντος, είτε παγκόσμιου. Το δεύτερο μέρος του ονείρου ήταν ο στόχος να γενικευτεί τόσο πολύ το Web που στην ουσία να γίνει καθρέπτης της ανθρώπινης κοινωνίας και των δραστηριοτήτων της. Με αυτόν τον τρόπο θα μας βοηθούσε να χρησιμοποιήσουμε τους υπολογιστές για να κατανοήσουμε τον άνθρωπο».

Αυτές ήταν οι σκέψεις του Λι το 1998 κι ενώ είχε αποφασίσει πολύ νωρίτερα να μην κοστολογήσει το όνειρό του. Δηλαδή, να μην ζητήσει πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση των ανακαλύψεων και να τις προσφέρει ως δημόσιο αγαθό.

Μιλώντας για τον απόφοιτο του Queen's College (Oxford University) ο Γ. Μητακίδης λέει: «Για τον Τιμ θα σου πω κάτι που έγινε όταν είχε έρθει στην Ελλάδα. Τον ρώτησε κάποιος τι είναι το semantic web, το οποίο είναι τώρα το μωρό του. Εξήγησε τι είναι αλλά το έβλεπα και από τα πρόσωπα των ανθρώπων, δεν καταλάβαιναν γιατί είναι τόσο σημαντικό. Του είπα τότε «Tim, πες τους τι θα αλλάξει στη ζωή ενός μέσου ανθρώπου αν υπάρχει το semantic web». Σκέφτηκε λίγο και λέει «δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό. Αλλά από την άλλη μεριά, όταν με ρωτούσαν τι θα αλλάξει στη ζωή του μέσου ανθρώπου το web και πάλι δεν μπορούσα να το απαντήσω». Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να δούμε, ιδίως στις καλπάζουσες τεχνολογίες, τις δυνητικές επιπτώσεις, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι πελώριες και εγώ νομίζω το semantic web θα έχει πελώριες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, στο semantic web ο browser είναι μέρος του Διαδικτύου γιατί ακριβώς αυτή είναι η ιδέα του Τιμ. Τη δουλειά την κάνει το ίδιο το Διαδίκτυο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε τα σχόλια σας:

Ευρετήριο: Όλες οι αναρτήσεις του blog με προεπισκόπηση στο άγγιγμα της εικόνας