4 Απριλίου 2018

Βίντεο «Η Οδύσσεια της Eλληνικής Bιομηχανίας». Του Αλέξανδρου Οικονομίδη

Παρουσίαση στα πλαίσια εκδήλωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Αργώ», με θέμα: «Η Οδύσσεια της Ελληνικής Βιομηχανίας και η θέση της στο νέο οικονομικό περιβάλλον», η οποία έλαβε χώρα στις 2 Μαρτίου 2018, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο.

«Θα επιχειρήσουμε να ιχνηλατήσουμε την οδύσσεια της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς και κάτω από ποιες συνθήκες συντελέστηκε η όποια εκβιομηχάνιση, από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Θα ήθελα να τονίσω, ότι η παρουσίαση μου σε βιομηχανικά προϊόντα, που κατά καιρούς παρήχθησαν στην Ελλάδα, δεν έχει την έννοια «Περασμένα μεγαλεία κοιτώντας τα να κλαις», αλλά αντίθετα θα ήθελα να δείξω ότι:
  1. Στην Ελλάδα παράγαμε όχι μόνο σύνθετα προϊόντα αλλά και σύνθετα σύγχρονα μηχανήματα, παρόλο την απουσία της δυτικού τύπου εκβιομηχάνισης. 
  2. Σκοπός του οδοιπορικού αυτού είναι, να αναδείξουμε τους ουσιαστικούς λόγους της σημερινής οικονομικής, και όχι μόνον, κρίσης στην Ελλάδα. 
  3. Εφόσον υπάρξουν οι όροι και οι αντίστοιχες προϋποθέσεις, ότι η Ελλάδα διατηρεί ακόμα την δυνατότητα να σταθεί στο Παγκόσμιο στερέωμα, ως ισότιμο μέλος και όχι ως επαίτης όπως παρουσιάζεται σήμερα. 
 Καλούμαστε λοιπόν σήμερα να προσεγγίσουμε τα εξής ερωτήματα:
  1. Κάτω από ποιες συνθήκες συντελέστηκε η όποια εκβιομηχάνιση, από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους; 
  2. Ποια ήταν η συνεισφορά της μεταποίησης, στην ανάπτυξη της χώρας μας; 
  3. Η περιορισμένη δυτικού τύπου εκβιομηχάνιση, που μέχρι σήμερα παρουσιάζεται σαν μειονέκτημα, με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει πλεονέκτημα; 
  4. H Ελλάδα έχει ακόμα την δυνατότητα να υπερβεί την κρίση, στις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης, επ' ωφελεία της κοινωνίας της; 
  5. Ποια είναι η θέση και το μέλλον των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, σε συνθήκες ανάδυσης μιας Νέας Βιομηχανικής Επανάστασης, του Γερμανικού - Ευρωπαϊκού προγράμματος Industry 4.0, καθώς και της λεγόμενης «οικονομίας της γνώσης»;»

Το βίντεο της εκδήλωσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε τα σχόλια σας:

Ευρετήριο: Όλες οι αναρτήσεις του blog με προεπισκόπηση στο άγγιγμα της εικόνας