Η βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μέσα από τον φακό των Aδελφών Γαζιάδη


Αφιέρωμα στο βιομηχανικό ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στις 17:30, στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στον Ταύρο, στο πλαίσιο του εορτασμού του 2015 ως Έτους Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Κληρονομιάς. 

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν άγνωστα, εν πολλοίς, τεκμήρια της ελληνικής κινηματογραφίας που φέρουν την υπογραφή των Αδελφών Γαζιάδη. Πρόκειται για πρωτοπόρους κινηματογραφιστές, οι οποίοι γύρισαν δεκάδες ταινίες που απεικονίζουν την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας, από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970

Με αυτή την αφορμή το Ιστορικό Αρχείο υπενθυμίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει σχετικά με την ενίσχυση της μελέτης και προβολής του βιομηχανικού ντοκιμαντέρ και, εν γένει, του οπτικοακουστικού υλικού που σχετίζεται με την ελληνική βιομηχανία. 

Το αφιέρωμα οργανώνεται με τη σύμπραξη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και του Ιστορικού Αρχείου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ενώ τα τεκμήρια που θα προβληθούν και θα σχολιαστούν επιστημονικά,προέρχονται από τις συλλογέςτου Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, του "Αρχείου της ΕΡΤ Α.Ε." και του ΟΛΠ.Η δράση συνδυάζεται με έκθεση αρχειακού υλικού συναφούς με την παραγωγή των τεκμηρίων.


Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.


Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

  • Εισαγωγή
  • Ελληνική Βιομηχανία" (Κώστας Γαζιάδης, 1968, 56΄), παραγωγή Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως
  • Σύντομο διάλειμμα
  • "Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία" (Κώστας Γαζιάδης, 1968, 11΄)
  • "Βιομηχανία Γάλακτος" (Κώστας Γαζιάδης, δεκαετία 1960, 5΄), παραγωγή Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος
  • "Το Φωταέριο Αθηνών" (Μιχάλης Γαζιάδης, δεκαετία 1940, 10΄) 
  • "Το Λιμάνι του Πειραιά" (Κώστας Γαζιάδης, 1932-1937, 7΄), παραγωγή Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς
  • Συζήτηση με το κοινό.


Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ


Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 177 78 Ταύρος

Τηλ:210 34 18011 (9:00-17:00 κατά τις εργάσιμες ημέρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε τα σχόλια σας:

Σκοπός του μπλογκ αυτού είναι: Nα συγκεντρώσει τον προβληματισμό και τις προτάσεις για τη χάραξη μιας νέας εθνικής παραγωγικής στρατηγικής.


Έχουμε οδηγηθεί σε έναν πλήρη εκτροχιασμό από την προαιώνια βασική επιβιωτική μας αρχή: «παράγω, κερδίζω με τον μόχθο μου, και δεν ξοδεύω περισσότερα από όσα βγάζω", οπότε, ακόμη και αν ξαφνικά "βρέξει χρήματα", δεν θα επωφεληθούν παρά οι παρασιτικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Η συμμετοχή μας στην παραγωγική πραγματικότητα του τόπου, μας διδάσκει πως η ελληνική κρίση δεν θα ξεπεραστεί, εάν η χώρα δεν ξαναβρεί τη παραγωγική της δύναμη, την αυτοεκτίμηση της, την δημιουργική ψυχή - στυλοβάτη της παραγωγικής της υπόστασης, αν δηλαδή δεν ανασυστήσει με νέα ήθη και νοοτροπίες, την ιδιαίτερη επιστημονική, τεχνολογική και προπαντός τεχνική ενδογενή της βάση, τον ελάχιστο αναγκαίο όρο για να υπερβεί τα αδιέξοδα και να ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία¹.
"Δεν θα χαράξουμε όμως τέτοια στρατηγική χωρίς βαθιά συνείδηση, με γνώμονα πάντοτε τους καιρούς που ζούμε:
Πρώτον, του τι μας συμβαίνει, του βαθύτερου δηλαδή χαρακτήρα της χρεοκοπίας της Μεταπολίτευσης και τις επιπτώσεις της στην ελλαδική μας υπόσταση και στη συνολική συνακόλουθα μοίρα του Ελληνισμού.
Δεύτερον, του γιατί μας συμβαίνει, του πώς δηλαδή οι «χρυσοφόρες» δεκαετίες της μεταπολιτευτικής… χαύνωσης {των πολλών ευρωπαϊκών «πακέτων», της «Αλλαγής», του «εκσυγχρονισμού» και «της ισχυρής Ελλάδας»} μας οδήγησαν, ...στη μετανεωτερική υποτέλειά μας εντός της …Ευρωπαϊκής Ένωσης (με καλλιεργούμενη ψευδαίσθηση ισοτιμίας και ανεξαρτησίας στο πλαίσιό της!).
Τρίτον, τέλος, του πώς θα βγούμε από τα πνιγηρά αδιέξοδά μας και θα μπούμε στη δύσκολη τροχιά της εθνικής μας αξιοπρέπειας, με πλήρη επίγνωση των απαιτούμενων σε βάθος χρόνου μεγάλων θυσιών από τον (καλά ενημερωμένο!) λαό μας."²