30 Απριλίου 2016

ΙΝ.Ε.Π.Α. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 17/03/2016


Με πρωτοβουλία ανθρώπων της οικονομικής επιστήμης, της τεχνικής και της παραγωγής ιδρύθηκε το «Ινστιτούτο Ενδογενούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης» (ΙΝ.Ε.Π.Α.), ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο, με στόχο την ανάδειξη και ανάπτυξη των υπαρκτών, ωστόσο υποτιμημένων, δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Αρχές Φλεβάρη εξέλεξε Δ.Σ., συγκροτήθηκε σε σώμα και στις 29 Φλεβάρη πραγματοποίησε την προγραμματική του συνέλευση.

Το ΙΝΕΠΑ επιδιώκει να συνδέσει την μελέτη της πραγματικής οικονομίας με την καθημερινή πρακτική εκείνων που την ζουν, την σχεδιάζουν και παράγουν το προϊόν της. Επικεντρώνει στον δημιουργικό παραγωγικό προσανατολισμό του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, επιστημονικό, τεχνικό και επιχειρηματικό, καθώς και στη συνδυασμένη αξιοποίηση της ερευνητικής και εμπειρικής-πρακτικής καινοτομίας.

Το ΙΝ.Ε.Π.Α. προτάσσει την συλλογική-κοινωνική ευημερία του ελληνικού λαού έναντι του ιδιοτελούς ατομικού συμφέροντος συνδέοντας άρρηκτα την οικονομική με την κοινωνική και την πολιτισμική ανάπτυξη. Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών του υιοθετεί το πρότυπο της Ενδογενούς Ανάπτυξης εντάσσοντάς το σε ένα πλαίσιο Παραγωγικής και Κοινωνικής Ανασυγκρότησης. 

Καθώς η παραγωγική βάση συρρικνώνεται η Ενδογενής Παραγωγική Ανασυγκρότηση (Ε.Π.Α.) αποτελεί μονόδρομο. Το πρότυπο Ε.Π.Α. που προτείνει το ΙΝ.Ε.Π.Α. σε συνθήκες επενδυτικής στασιμότητας, μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω κύκλων συσσώρευσης στον τομέα της μεταποίησης υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Οι κύκλοι αυτοί συνδυάζουν τρόπους παραγωγής χαμηλής έως μέσης έντασης κεφαλαίου και υψηλής έντασης εργασίας. Ο σχεδιασμός προσβλέπει σε κατάλληλες-καινοτόμες μεθόδους και η παραγωγή σε ανταγωνιστικά, ποιοτικά προϊόντα.

Το ΙΝ.Ε.Π.Α. με οικονομικό-κοινωνικό πρότυπο την ενδογενή ανάπτυξη, επιθυμεί να συμβάλει στην δημιουργία ενός Εθνικού Στρατηγικού Παραγωγικού Οράματος.


Ιστορικό: 

Στα τέλη του 2012, η κοινή πεποίθηση πώς ο μοναδικός δρόμος που διαθέτει η χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τεράστια εθνική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή, είναι εκείνος της δημιουργίας πλούτου μέσω μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης στηριγμένης κύρια στις εγχώριες δυνατότητες, έφερε κοντά τρεις ανθρώπους της τεχνικής της παραγωγής και της επιστήμης, τον Ανδρέα Κυράνη, τον Αλέξανδρο Οικονομίδη και τον Βαγγέλη Πισσία. Μετά τις πρώτες μεταξύ τους συζητήσεις, που κατέδειξαν την ύπαρξη κοινού τόπου σκέψεων και προβληματισμού, καταγεγραμμένων ήδη σε σειρά κειμένων, ο αρχικός κύκλος των συνομιλητών διευρύνθηκε. 

Οι πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις συνάντησαν την αγωνία πολλών συμπολιτών μας, πέρα από ιδεολογικούς και πολιτικούς προσανατολισμούς, για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Το εγχείρημα στα πρώτα του κρίσιμα βήματα ενθαρρύνθηκε ηθικά και πρακτικά με την συμμετοχή του ομότιμου καθηγητή και τέως πρύτανη του ΕΜΠ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου. Αυτός ο αρχικός όμιλος προβληματισμού και κοινωνικής παρέμβασης αποφάσισε το καλοκαίρι του 2015 την σύσταση του ΙΝΕΠΑ.


Πληροφοριακά στοιχεία για το ΙΝΕΠΑ:

έδρα:                                  οδός Φωκυλίδου 15 Αθήνα
ηλεκτρονική διεύθυνση: endogenis@gmail.com 
blog:                                   endogenis.blogspot.gr


Διοικητικά όργανα:

Πρόεδρος ΔΣ: Ανδρέας Κυράνης, αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ
Αντιπρόεδρος ΔΣ: Αλέξανδρος Οικομομίδης, μαθηματικός, μηχανουργός
Γραμματέας ΔΣ: Βαγγέλης Πισσίας, Δρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων,ομότιμος καθηγητής 
Ταμίας ΔΣ: Παναγιώτου Σπύρος, Γεωπόνος


Υπόλοιπα μέλη του ΔΣ:

Αχιλλόπουλος Βαγγέλης: ηλεκτρολόγος τεχνολόγος μηχανικός επιχειρηματίας.
Γεωργαντά Ζωή: καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ 
Παπαδάκης Χαρίλαος: Οικονομολόγος


Αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ:

Μιχαήλ Γιωργος: Αρχιτέκτονας Βιομηχανικός Σχεδιαστής
Σκαμάγκος Θεόδωρος: MBA Marketing Επιχειρηματίας


Υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη:

Αντωνίου Μαργαρίτα: Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ
Γεωργόπουλος Δημοσθένης: Οικονομολόγος
Κωτσάκη Ευσταθία: Οικονομολόγος
Μελάς Κωνσταντίνος: Οικονομολόγος 
Μαθιουλάκης Εμμανουήλ: Ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Ξανθόπουλος Θεμιστοκλής: Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ
Πέτρου Παναγιώτης: Ιδιωτικός υπάλληλος
Ποταμιάνος Γεράσιμος: Οικονομολόγος- Αναλυτής
Τικτόπουλος Μιχαήλ: Πολιτικός Μηχανικός
Χατζηαναγνώστου Γιώργος: Ελεύθερος Επαγγελματίας
Χατζηχρήστος Ιωάννης: Ιδιωτικός Υπάλληλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε τα σχόλια σας:

Ευρετήριο: Όλες οι αναρτήσεις του blog με προεπισκόπηση στο άγγιγμα της εικόνας