Παρουσίαση στα πλαίσια εκδήλωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Αργώ», με θέμα:
«Η Οδύσσεια της Ελληνικής Βιομηχανίας και η θέση της στο νέο οικονομικό περιβάλλον», η οποία έλαβε χώρα στις 2 Μαρτίου 2018, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο.
«Θα επιχειρήσουμε να ιχνηλατήσουμε την οδύσσεια της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς και κάτω από ποιες συνθήκες συντελέστηκε η όποια εκβιομηχάνιση, από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.
Θα ήθελα να τονίσω, ότι η παρουσίαση μου σε βιομηχανικά προϊόντα, που κατά καιρούς παρήχθησαν στην Ελλάδα, δεν έχει την έννοια «Περασμένα μεγαλεία κοιτώντας τα να κλαις», αλλά αντίθετα θα ήθελα να δείξω ότι:
- Στην Ελλάδα παράγαμε όχι μόνο σύνθετα προϊόντα αλλά και σύνθετα σύγχρονα μηχανήματα, παρόλο την απουσία της δυτικού τύπου εκβιομηχάνισης.
- Σκοπός του οδοιπορικού αυτού είναι, να αναδείξουμε τους ουσιαστικούς λόγους της σημερινής οικονομικής, και όχι μόνον, κρίσης στην Ελλάδα.
- Εφόσον υπάρξουν οι όροι και οι αντίστοιχες προϋποθέσεις, ότι η Ελλάδα διατηρεί ακόμα την δυνατότητα να σταθεί στο Παγκόσμιο στερέωμα, ως ισότιμο μέλος και όχι ως επαίτης όπως παρουσιάζεται σήμερα.
- Κάτω από ποιες συνθήκες συντελέστηκε η όποια εκβιομηχάνιση, από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους;
- Ποια ήταν η συνεισφορά της μεταποίησης, στην ανάπτυξη της χώρας μας;
- Η περιορισμένη δυτικού τύπου εκβιομηχάνιση, που μέχρι σήμερα παρουσιάζεται σαν μειονέκτημα, με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει πλεονέκτημα;
- H Ελλάδα έχει ακόμα την δυνατότητα να υπερβεί την κρίση, στις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης, επ' ωφελεία της κοινωνίας της;
- Ποια είναι η θέση και το μέλλον των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, σε συνθήκες ανάδυσης μιας Νέας Βιομηχανικής Επανάστασης, του Γερμανικού - Ευρωπαϊκού προγράμματος Industry 4.0, καθώς και της λεγόμενης «οικονομίας της γνώσης»;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσθέστε τα σχόλια σας: